• Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg
  • Walburgring Grebbeberg

Walburgring Grebbeberg

Ontwerp en uitvoering rond de herinrichting van rijksmonument de Merovingische ringwalburg op de Grebbeberg bij Rhenen.

Deze vesting met uitzicht op de Neder-Rijn dateert uit de Merovingische periode (481-751), de periode waarin de Frankische dynastie heerste over het toenmalige Frankrijk. In de 17e eeuw werd op een open plek in het bos een zgn. Koningstafel gebouwd, omgeven door twaalf lindenbomen, ter herdenking van een bezoek van de winterkoning van Bohemen. De Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na met een begraafplaats voor de gevallen militairen van het Nederlandse leger, die bij een Duitse invasie tegen een overweldigende overmacht vochten. De gehele plaats is vol van geschiedenis.

De groeiende belangstelling voor het archeologische verleden van het Nederlandse landschap vroeg om een herinrichtingsplan rond de historische overblijfselen van deze bijzondere plek. De opdracht luidde: maak de natuur en de door de mens gemaakte geschiedenis weer zichtbaar.

Bijna niets is opnieuw uitgevonden, het resultaat is voornamelijk een herdefiniĆ«ring van wat er al was. Dit uitgangspunt is een hommage aan de 18e-eeuwse Engelse auteur en landschapsarchitect Joseph Spence: “What is, is the great guide as to what ought to be”.

Het openmaken van het overwoekerde stuk bos aan de rand van de steile helling herstelde het uitzicht op het omringende landschap en de oude ringwal ter verdediging van de vesting. Eiken en andere loofbomen kwamen weer tevoorschijn en heroverden de ruimte, omgeven door een veld van koninklijke varens. Het pad, nu meer zichtbaar, kruist de ringwal op twee plekken: een incisie door de wal, die ook wordt gebruikt voor onderhoud en een voetpad eroverheen. De inkeping wordt benadrukt door de bekleding met cortenstalen platen, met daarop de exacte dwarsdoorsnede van de wal. Een vluchtweg van stalen trappen, enigszins verhoogd op de helling, herdefinieert het voetpad. Een cortenstalen platform, dat zweeft boven de rand van het plateau, biedt een weids uitzicht over het lager gelegen rivierlandschap van de Neder-Rijn. Een gewelfde bank, geplaatst op de as van de ovalen open plek in het bos, biedt ruimte aan overpeinzing over het teruggevonden rivierenlandschap en verbindt het plateau met het lager gelegen landschap.

 

Credits

Michael van Gessel, Amsterdam

Utrechts Landschap, De Bilt

 

Fotografie

Emilio Troncoso Larrain

Kim Zwarts