• Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort
  • Tuin Zandvoort

Tuin Zandvoort

Zandvoort

1999

Ontwerp een onderhoudsarme tuin met een groot terras en ruime parkeergelegenheid, zo luidde de opdracht voor een particuliere tuin in Zandvoort. Wim Wijsman was verantwoordelijk voor het ontwerpen en plaatsen van de cortenstalen omheining.

Aan de zuidkant van de badplaats ligt het woonhuis met een prachtig vrij uitzicht over het duinlandschap. Het uitbuiten van deze ligging sprak vanzelf. Reagerend op het principe van het gerenoveerde huis: een bouwvolume geplaatst rondom het bestaande huis, is gekozen voor een dominante omheining rond het perceel waar het duinlandschap als het ware overheen spoelt.

De omheining van de tuin bestaat uit platen van cortenstaal, ‘los’ in het zand geplaatst. Functies als elektronisch schuifhek, huisnummer, intercom en brievenbus zijn in deze afscheiding geïntegreerd. De relatie met het landschap is gelegd door het terrein met de aanwezige grond geaccidenteerd aan te leggen en de randen met helmgras, kruipwilg en duindoorn in te planten.

Rond het huis zorgen velden lavendel, zonneroosje en lampenpoetsersgras voor kleur. Zes volwassen vliegdennen geven het terrein schaal en maat. De verhardingsmaterialen: stelconplaten, leissteen tegels en stapelmuur (opgebouwd uit Spaans kwartsiet) zijn gekozen in relatie met het huis en het interieur daarvan.

Credits

Marlies van Diest Ontwerp, Baarn