• Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden
  • Steenfabriek de Bosscherwaarden

Steenfabriek de Bosscherwaarden

Opdrachtgever: Utrechts Landschap

Utrecht

2006

Landschappelijk en stedenbouwkundig inrichtingsvoorstel voor het terrein en het bezoekerscomplex bij steenfabriek De Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede. Uitgevoerd als projectleider voor het Utrechts Landschap. De fabriek werd in 1923 gesticht en was tot in 1991 productief. Cultuurhistorische, monumentale en landschappelijke kwaliteiten van het complex dienden als basis voor het ontwerp. Belangrijke historische elementen op het complex zijn de ringoven en schoorsteen (beide rijksmonument), de locomotiefstalling, het kleidepot, restanten van smalspoor, de tasvelden voor het opstapelen van de stenen, restanten van productiebouwwerken, een loswal en de productiehallen*.

*) Bron: Paul Vesters- De Bosscherwaarden openbaar bestemd, ontwikkelingsplan voor steenfabriek De Bosscherwaarden, Utrechts Landschap, 2006.

De fabriek is een van de belangrijkste industriële monumenten van de provincie Utrecht. Op initiatief van het Utrechts Landschap is dit industrieel erfgoed nu toegankelijk voor het publiek en het tevens cultuurpodium voor de omgeving. De plek is bijzonder goed bereikbaar over water en onderdeel van een aantrekkelijk toeristisch-recreatief netwerk.

Credits

Utrechts Landschap, De Bilt

Berry Dillen Architecten,  Utrecht