ACHTERGROND

ACHTERGROND

Opgeleid als tuin- en landschapsarchitect aan de Rijks Hogere School voor Tuin -en Landschapsinrichting in Boskoop ontwikkelde Wim Wijsman een voorliefde voor architectuur, bouwkunde en cultuurhistorie. Als gepassioneerd en ervaren ‘bouwer’ in het bezit van een eigen werkplaats is hij terdege thuis in de praktijk van het construeren en beweegt hij zich snel en gemakkelijk in de complexe bouwwereld. Zijn kracht ligt in de weg van ontwerp naar uitvoering, waardoor er niet veel schakels nodig zijn om een werk goed te kunnen uitvoeren. De kring van opdrachtgevers omvat zowel de overheidssector en architectenbureaus als de particuliere sector.

Als bouwmeester bij het Utrechts Landschap, stichting tot behoud en versterking van cultureel landschappelijk erfgoed en natuurwaarden, was hij ruim tien jaar hoofdverantwoordelijk voor het duurzaam beheer, de ontwikkeling en de exploitatie van objecten in eigendom van het Utrechts Landschap, de Utrechtse Molenstichting en Kasteel Loenersloot. Dit werk omvatte uiteenlopende projecten, vaak met een verregaande verfijning en detaillering. Jarenlange intensieve samenwerking met landschapsarchitecten Michael van Gessel en Niek Roozen zorgde voor een verdergaande verbreding van kennis en kunde.

ONTWERP

In het ontwerpproces staat de sfeer, de essentie van de plek centraal. Een goede analyse van de plek, de ruimte en de situering, gecombineerd met een persoonlijke visie en beleving vormt de basis voor de ontwerpgave. Inventarisatie van wensen en mogelijkheden van de opdrachtgever vergezellen het creatieve ontwerpproces, maar zijn niet per definitie leidend. De uitdaging is de opdrachtgever mee te nemen in deze visie.

Wim Wijsman: “Ontwerpen is een intensief creatief proces waar je steeds mee bezig bent en wat je niet loslaat. Goed kijken naar de omgeving en alles wat je met je zintuigen waarneemt en in eerste instantie terughoudend zijn in het vormgeven. Dit leidt uiteindelijk tot een ontwerp waarbij ik de natuur gebruik als contrast met de architectuur. Een architectonisch ontwerp in combinatie met groen: stoer en robuust, helder en duidelijk.”

UITVOERING

Met ruim 25 jaar ervaring als zelfstandig ontwerper en bouwkundig adviseur binnen de tuin- en landschapsarchitectuur kan Wim Wijsman desgewenst optreden als uitvoerder of projectleider.